Yol haritası olmayan bir ihracatçı, iş hayatında beklenmedik bazı problemlerle karşılaşabilir. Bu problemler, ilave iş kaybına, zamana kaybına ve maliyette bazı sorunlara neden olabilir. İhracat gibi bünyesinde birçok değişkeni ve riskleri bulunduran bir konuda hassas davranmak gerekir. Bunun için de ihracatçılar yapacaklarını adım adım planlamalı ve bir yol haritası çıkarmalıdır.
Öncelikle, ihracata başlamak isteyen firma, güven ve itibar duygusu oluşturmak için resmi web sayfasını, ürün ve tanıtım kataloglarını, broşürleri, kurumsal sosyal medya hesaplarını ihracata yönelik revize etmelidir. Bunun için, firma bünyesinde halkla ilişkiler ve tanıtım departmanı yoksa, bu hizmetleri sunan ihracat danışmanlık şirketlerine başvurulmalıdır.
Bir sonraki adımda ihracat yapmak isteyen firma bünyesinde bulundurduğu ihracat departmanının çalışmasını optimize etmeli ve gerekiyorsa eksiklerini tamamlayabilmek için çalışanlarını eğitimlere teşvik etmelidir. Bunun uzun bir süreç olduğu göz önünde bulundurulduğunda, firma harici ihracat departmanı hizmetlerinden faydalanabilir. Harici ihracat departmanı hizmetini sunan dış ticaret danışmanlık kurumları daha kısa zaman zarfında piyasa araştırması, potansiyel piyasa analizleri gibi işlemleri gerçekleştirerek firmaya yeni müşteriler kazandırmış olacaktır.
Sonraki adımda, ihracat faaliyetlerine başlayabilmek için, hedef ürüne yönelik derin bir pazar analizi yapılmalıdır. Bu analizin tecrübeli dış ticaret uzmanı tarafından veya ilgili hizmeti sunan kurum tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Pazar analizi sayesinde hedef pazarlar belirlenmekte ve bu pazarlarla ilgili ayrıntılı araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Böylelikle, pazarda mevcut olan piyasa değeri, hedef ürüne dair fiyat politikaları, potansiyel rakipler, piyasa yoğunluğu, arz-talep oranları ve potansiyel riskler tespit edilmiş olur.
Potansiyel piyasa analizi hazırlandıktan ve değerlendirildikten sonra girilecek pazarlar tespit edilmiş olur. Bu aşamadan sonra ilave bilgilere ihtiyaç duyulabilmektedir. Bunun için ilgili bölgede faaliyet gösteren ticaret ataşeliklerine, dış ticaret kurumlarına, B2B ticaret platformlarına başvurulmalıdır.
İhracata yönelik bu hazırlıklar ve ön çalışmalar titizlikle yerine getirildiği taktirde, firmanın ihracatta başarısız olma ihtimali minimuma düşecektir.