Kategoriler
Genel

Menşe Kavramı Nedir?

Dış ticaretle yakından uzaktan ilişkili herkes duymuştur bu kavramı.

Türk Dil Kurumu “Başlangıç, bir şeyin çıktığı yer, köken, kaynak, sebep” olarak tanımlar menşei.

Gümrük kanunumuza göre, tümüyle bir ülkede elde edilen veya üretilen eşya, o ülke menşelidir. Üretimi birden fazla ülkede gerçekleştirilen eşyanın ise bir ülke menşeli sayılabilmesi için, o ülkede yeni bir ürün imal edilmesi veya imalatın önemli bir aşamasının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin o ülkede bu amaçla donatılmış işletmelerde yapılması gerekir.

Ticarete konu olan eşyanın kökenine göre yani hangi ülke kaynaklı sayılacağına göre farklı ithalat koşulları belirlenebilmektedir. Ülkemiz tek taraflı olarak ya da karşılıklılık esası uyarınca bazı ülke menşeli eşyaların serbest dolaşıma girişini; ticaret politikası önlemlerine, ilave gümrük vergisine veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklere tabi kılabilmektedir.

Eşyanın bazı ülke veya ülke gruplarına yönelik yukarıda sayılan ilave önlemlere tabi olmaması için, söz konusu uygulamalara tabi ülke menşeli olmadığını veya başka bir ülkede gördüğü değişiklik ve işlemler dolayısıyla o ülke menşeli sayılmaması gerektiğini belgelemek üzere menşe ülkenin veya ihracatçı ülkenin yetkili makamlarınca düzenlenmiş olan “Menşe Şahadetnamesi” ibraz edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir